Telatek Taivalkoski rekrytoi lisäväkeä

Massiivinen teräs nöyrtyy taitajien tahtoon Taivalkoskella – ja tämä näkyy myös katukuvassa. Telatekin konepaja on tahkonnut jo yli kaksisataa ruoripotkurinrunkoa tilaajalleen, ABB Oy Marine & Ports:lle, vuodesta 1999 alkaen. Rungot kuskataan Taivalkoskelta Etelä-Suomeen vaativina maantiekuljetuksina, öiseen aikaan ja kumipyörillä.

Telatekilla on noin 100 työntekijää Taivalkoskella. Tällä hetkellä tarvetta on 10 uudelle työntekijälle. Hanke uusien työntekijöiden rekrytoimiseksi aloitetaan syksyllä.
– Ammattitaitoisille koneistajille, hitsaajille, levysepille ja pintakäsittelijöille on kysyntää koko ajan, joten yhteyttä kannattaa ottaa, vinkkaa Telatek Oy:n toimitusjohtaja Juha Iiponen.
Yhtiön liikevaihto on ollut viime vuosina noin 13 miljoonaa euroa ja Iiposen mukaan toiminta on kannattavaa. Telatekillä on tilauskantaa vuoden 2019 lokakuulle saakka, mutta yhtiö kykenee kuitenkin ottamaan vastaan myös uusia tilauksia.

Avoimien ovien päivä yleisömenestys

Telatek ei ole jättänyt hitsipuikkojaan vakan alle, vaan julkituonut niiden hehkutusta kernaasti kansalaisillekin. Viimeksi kuluvan vuoden heinäkuussa Konepajantien 12 500 neliön tiloissa, joissa on tekeillä useita ruoripotkurinrunkoja. Pitkästä aikaa toteutettu Avoimien ovien päivä toi kaiken kansan nähtäville taivalkoskelaista osaamista, ammattitaitoa sekä raskaan metalliteollisuuden tarjoamia mahdollisuuksia paikkakuntalaisille ja muualtakin tulleille.
– Yli kaksisataa henkilöä tutustui konepajamme toimintaan ohjatuilla kierroksilla. Vierailun päätteeksi tarjosimme Lounasruokala Neilikassa pullakahvit. Kaikkea tätä kehuttiin ja kiitettiin, kiteyttää konepajapäällikkö Ulla Mäkitalo.
Telatekin väki sai avoimilla ovillaan pelkästään positiivista palautetta, niin Mäkitalo kuin muutkin oppaat. Iloittiin siitä, kun vierailijoita tuli näinkin paljon neljälle eri esittelykierrokselle.
– Vierailijat olivat yllättyneitä siitä, mitä täällä tehdään eli näitä isoja ja raskaita kappaleita. Pajan siisteydestä tuli myös positiivista palautetta, jatkaa Mäkitalo.

Nuorempaa tutustujakaartia edustaneet Katja Räisänen, hänen veljensä Sami Räisänen ja Katri Lämsä halusivat nähdä tekemisen meininkiä ja läheistensä työpaikan. Räisästen velipoika ja Lämsän appiukko työskentelevät konepajalla.
– Kierros oli jännittävä ja mielenkiintoinen. Siitä on pitkä aika, kun olen ensi kerran tähän työpaikkaan perheeni kanssa tutustunut. Varmaankin noin 25 vuotta sitten, jolloin isäni oli tällä paikalla tekemässä vetureita, muistelee Katja Räisänen.
Velipoika Sami jatkaa.
– Mielenkiintoinen kierros.
Lämsä kehuu vuolain sanoin konepajan ammattitaitoista porukkaa, joka on hänen mielestään selkeästi myös järjestyksen ja siisteyden perään.
– Osat ja työkalut järjestetty hyvin, vaikka tekemistä on paljon. Itse työhän on täällä monivaiheista eli kasaus, hitsaus, uunitus ja koneistaminen, luettelee Lämsä.
Avoimille oville on toivottu jatkoa vähintään vuoden päästä. Konepajan työntekijät kokivat positiivisena sen, että heidän tekemisensä kiinnostaa kansalaisia.

Toimitusjohtaja Iiponen ja Taivalkosken kunnanjohtaja Jukka Mikkonen yhdessä iloitsevat avoimien ovien päivän saamasta suosiosta. Tunnettuus ja mielikuvat katsotaan tärkeiksi.
– Avoimet ovet parantavat Telatekin tunnettavuutta paikkakunnalla. Tapahtuman osanottajamäärä oli positiivinen yllätys ja niitä järjestetään jatkossakin, linjaa Iiponen.
– Kunnan viranhaltija- ja luottamusmiesjohto on säännöllisesti yhteydessä suurimpiin yrityksiin, joten heidän kannaltaan avoimilla ovilla ei juurikaan ole merkitystä. Sen sijaan kuntalaisille tällaiset vierailut ovat tärkeitä. Kotiseututietämys lisääntyy ja kunnassa tapahtuva toiminta tulee entistä tutummaksi – mielikuvienkin kautta, luonnehtii Mikkonen.

Telatek Oy:n konepaja on työntekijämäärällä mitattuna suurin yksityinen työpaikka hieman yli 4 000 asukkaan Taivalkoskella. Telatek on työllistäjänä ja verotulojen tuojana erityisen tärkeä Taivalkosken kunnalle ja sen taloudelle. Suurin osa työntekijöistä asuu paikkakunnalla ja he käyttävät kunnassa yksityisiä sekä julkisia palveluja.
– Näin ollen Telatekin merkitys on valtava, korostaa Jukka Mikkonen.
Taivalkoskelle on muodostunut Telatekin myötä metalliosaajien keskittymä, joka mahdollistaa toiminnan pysyvyyden ja kehittymisen. Telatek itse kouluttaa uusia työntekijöitään, opinhaluisilla on mahdollisuus pidempiaikaiseen työpaikkaan.
– Laatu ja toimitusvarmuus ovat nyt Telatekin vahvuuksia. Telatek Taivalkosken ammattilaisilta löytyy erikoisosaamista paksujen teräslevyjen muovauksessa ja niiden hitsauksessa, muistuttaa Juha Iiponen.

 

Teksti ja kuvat: Pekka Väisänen / Pohjoinen Fantasia